Fenugreek

Fenugreek, även känd som bockhornsklöver på svenska, är en ört som har använts i århundraden inom traditionell medicin och matlagning. Den har även använts som kosttillskott på senare tid, eftersom bockhornsklöver kan ha flera hälsofördelar.

Vad är fenugreek (bockhornsklöver)?

Fenugreek, eller bockhornsklöver, är en växt som tillhör Fabaceae-familjen, samma grupp som ärtor och bönor. Växten är känd för sina små, aromatiska frön, som används både som krydda och medicin. De har en karakteristisk smak som ofta beskrivs som nötaktig och lite söt, vilket har gjort den populär i det indiska köket.

Bild på bockhornklöverväxt med frön
Illustrationsfoto: Bockhornklöverväxt med frön

Hälsofördelar

Bockhornsklöverfröna innehåller ett antal naturliga vitaminer och mineraler, såsom järn, magnesium, kalium, fosfor, zink, mangan, koppar, vitaminerna A, C, B6, folat(B9) och niacin.

Dessutom har studier visat att fenugreek-extrakt kan öka nivåerna av fritt testosteron i kroppen.

T+

Publicerat 16. februari